Multidisipliner ve Ekolojik Konut İnşası; Solar Decathlon Yarışmaları

39. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı - Multidisipliner ve Ekolojik Konut İnşaası: Solar Decathlon Yarışmaları - 09/12/22

Etkinlik: 39. Uluslararası İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda
Düzenleyen Kuruluş: Işık Binyılı Mülti-Medya, Kültür, Sosyal Destek ve Geliştirme Derneği (IşıkBinyılı.Org)

Etkinlik adı: Multidisipliner ve Ekolojik Konut İnşası; Solar Decathlon Yarışmaları

Konuşmacı adları:

  1. Dr. MURAT ÇAKAN, İTÜ, Öğretim Üyesi
  2. Yüksek Mimar ILGIN YEŞİM ELDEŞ
  3. MEHMET TOPRAK CILIZLAR

Moderatör/Oturum Yöneticisi: BİRCAN ÜNVER

Tarih: 09.12.2022 | Saat: 17:00
Etkinlik Salonu: Marmara / TÜYAP – Beylikdüzü

Format: Panel (tanıtım, sunumlar ve soru-yanıt bölümü)

Etkinliğin içeriği:

Etkinlik 2002’den bu yana düzenlenen sürdürülebilir ve ekolojik bir konut inşa yarışması olan Solar Decathlon Yarışmaları hakkında bilgi vermekte, yarışmalara katılan Türk ekiplerin bundan önceki yıllarda gerçekleştirdikleri ev tasarımlarını anlatmaktadır.  Etkinliğin temel amacı söz konusu yarışmalar kanalıyla halk arasında enerji etkin konut tasarımına ilişkin bilincin arttırılmasıdır.  

Konuşmacı kısa özgeçmişleri

MURAT ÇAKAN

1967’de Edirne’de doğdu.  Yatılı olarak okuduğu Kadıköy Anadolu Lisesi’nden 1985 yılında mezun oldu ve aynı yıl kültürlerarası değişim programı AFS ile A.B.D.’nin Oregon Eyaleti’nde 1 yıl geçirdi. 1992 yılında İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden yüksek makine mühendisi olarak mezun oldu.  1993-1994 yılları arasında Brüksel’de bulunan von Karman Akışkanlar Dinamiği Enstitüsü Diploma Kursu’na öğrenci olarak katıldı.  1994-1999 yılları arasında aynı Enstitü’nün türbomakinalar bölümünde sürdürdüğü deneysel çalışmalar sonucunda Louvain-la-Neuve Katolik Üniversitesi’nden 2000 yılında doktor ünvanı aldı.  Aynı yıl mezun olduğu İTÜ Makina Fakültesi’nde Dr. Asistan olarak çalışmaya başladı.  2003 yılında Yrd. Doç. ünvanıyla öğretim üyesi kadrosuna geçti.  Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi’nde, İTÜ Enerji Enstitüsü’nde, Hava Harp Okulu’nda ve Doğuş Üniversitesi’nde Akışkanlar Mekaniği, Lineer Cebir, Türbomakinalar, Mühendislik Etiği, Gaz Türbinleri, Güç Santralleri ve Bilim Aletlerinin Tarihsel Gelişimi dersleri verdi.  2007-2015 yılları arasında amacı çocuk ve gençleri bilime ısındırmak, onları bilim temelli meslekler seçmeye teşvik etmek üzere kurulmuş olan İTÜ Bilim Merkezi’nin müdürlüğünü yürüttü.  2012-2016 yılları arasında İTÜ Meslek Yüksek Okulu ve İTÜ Bilim Toplum Uyg-Ar Merkezi müdürlüklerinde bulundu.   Türk Tesisat Mühendisleri Derneği bünyesinde yer alan Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanı olan Murat Çakan’ın üçü telif, ikisi çeviri olmak üzere basılı beş kitabı bulunmaktadır.  Halen “Ünlü Tabloların Hikayeleri” başlıklı bir kitabı yayına hazırlamakta olan Murat Çakan çocukluğundan beri gönül verdiği suluboya resim çalışmalarını sürdürmeye çalışmaktadır.

YEŞİM ILGIN ELDEŞ

İlk, orta lise öğrenimini Rize’de tamamlayan Ilgın Yeşim Eldeş,  2013 yılında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, Binat İletişim ve Danışmanlık firmasında iletişim editörü olarak görev yaptı. Bu sayede birçok farklı projeyi aynı anda tecrübe etme fırsatı oldu.

İTÜ’de başladığı yüksek lisans eğitimi sırasında, 2017 yılında Universidade Lisboa’da değişim öğrencisi olarak bulundu. Portekiz’de kaldığı süre boyunca, Alvaro Siza’nın 19 tane binasını gezerek, yerel ve modern mimari üzerine düşünme ve araştırma fırsatı oldu.

2019’da ABD’nin düzenlediği Solar Decathlon Afrika yarışmasında, Fas’ta, Türkiye’yi temsil eden Teambosphorus adlı ekibin ekip koordinatörlüğü görevini yürüttü. Bu yarışma kapsamında inovasyon, iletişim ve mühendislik alanlarında ekibi ile birlikte birincilikler kazandı. Aynı yıl Nurbin Paker Kahvecioğlu danışmanlığında Sümerbank Dokuma Fabrikaları’nın Dönüşümü; Kayseri, Ereğli, Nazilli, Bursa ve Malatya Örnekleri adlı tezini bitirdi. 2021 yılında Lübeck Teknik üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinden oluşan, 2022 Haziran ayında Almanya’da gerçekleşen Solar Decathlon Avrupa yarışmasına hazırlanan ‘Team Deeply High’ adlı ekibin iletişim koordinatörlüğünü yürüttü. 2021 yılında Salt Araştırma bursunu, Hemşinlilerin 20. Yüzyıldaki SSCB’ye Göçü Sonrasında Köyün Yeniden İnşası: Makrevis Köyü (Konaklar Mahallesi) Örneği adlı çalışma ile kazandı. 2020 yılından beri yapı sektöründeki malzeme firmaları ve mimarlık ofislerine iletişim danışmanlığı yaptı. Halen bir yapı malzeme firmasının kurumsal iletişim yöneticiliğine devam ederken, bir yandan da çeşitli vakıf üniversitelerinde ders vermeye devam ediyor.


MEHMET TOPRAK CILIZLAR

İlk, orta ve lise hayatını Adana’da tamamlayan Mehmet Toprak CILIZLAR, lisans derecesini İstanbul ekoloji ve çevre mikrobiyolojisi konularına çevirmiştir. İTÜ Astronomi öğrenci kulübündeki çalışmaları ve astrobiyoloji alanındaki konuların merak uyandırması ise bu değişimin diğer temel sebepleridir. Hayatı boyunca bilginin değerini takdir etmeye çalışmış ve aynı zamanda da tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerde ve gönüllülük esaslı sivil toplum kuruluşunda rol/görev almıştır. Özetle M. Toprak, bilgi edinmenin ve iletişim kurmanın öneminin farkında olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini diğerlerine aktarmayı/ulaştırmayı en temel motivasyonu olarak görmüştür.

39. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı - IşıkBinyılı.Org - Salon#4; Stant 421

Etkinlik Sorumlusu: Bircan Ünver
Eposta: iletisim@isikbinyili.org
Web sitesi: www.isikbinyili.org
Dernek TÜZÜK: https://isikbinyili.org/dernek_tuzuk_onayli.pdf
AMAÇLAR: https://isikbinyili.org/dernek_tuzuk_onayli.pdf

You may also like...