DİJİTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE BARIŞ EĞİTİMİ
Panel-sunum (Power Point):
Dijital Bilişim Teknolojileriyle Anaokulundan Lise ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi
Giriş
41.TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı’nda, Işık Binyılı Multi-Medya, Sosyal Destek ve Geliştirme Derneği (IşıkBinyılı.Org), 7 Kasım 2024 tarihinde, TÜYAP Beylikdüzü Yerleşkesi, Marmara Salonunda, “Dijital Bilişim Teknolojileriyle Anaokulundan Lise ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi” temasında “The Light Millennium Global (LMGlobal.Org)” ile işbirliğiyle ve Atatürkçü Dünya Düşünce Platformu’nun da (ADDP) içerik katkısıyla bir panel sundu.
Dijital çağın getirdiği fırsatlarla birlikte, şiddet, nefret söylemi ve siber zorbalık gibi olumsuz etkiler de artış göstermektedir. Bu bağlamda, mecburi barış eğitimi, gelecek nesillerin daha huzurlu bir dünyada yaşamaları için büyük önem taşımaktadır. 7 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen panelde, dijital teknolojilerin barış eğitimine nasıl entegre edilebileceği ve bu konuda yapılması gerekenler tartışılmıştır.
Panelin genel tema ve amacı kapsamında, #MecburiBarısEğitimi’ne gidilecek başlıca kanalların dijital bilişim teknolojileriyle küresel kapsamda mümkün olabileceği öngörülmektedir. Muhtemelen de önümüzdeki 15-20 yılda, özellikle de Birleşmiş Milletler’in #GelecekİcinAndlaşma çerçevesinde BM hedef ve programlarına dahil edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, ana temanın ikinci yarısı olan, Dijital Bilişim Teknolojileri alanından CyberAge’in CEO’u, Tezcan Ersayan’ın panel esnasında yapmış olduğu sunumunun konuşma metnini aşağıda ilginize sunuyoruz. – B.Ü. IşıkBinyılı.Org
• Panel-AKIŞ | • VIDEO (3:40 dk. Yapay Zeka/Tezcan Erşayan‘ın Dijital Ikizi tarafından sunuluyor.)
Gelin, dijital dünyamızı birlikte koruyalım ve daha güvenli bir yarın inşa edelim.
Merhaba
Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik alanında 10 yıllık bir girişimciyim. En hızlı değişen ve evrilen sektörlerden biri diyebiliriz. Siber Güvenlik alanındaki birçok meslektaşım gibi önce farkındalık yaratma ya çalıştık. Ortak amaç bilgi ve verilerin korunmasıydı.
Hayatımızın büyük çoğunluğu dijital ortamlarda geçmeye başladı. Özellikle çocuklar dijitale doğanlar olarak adlandırılmakta. Siber dünyada da iyi ve kötü bulunmakta. Çocuklarımız bu dünyayı keşfederken dikkatimiz üzerinde olsun.
Günümüzün dijital dünyasında, çocuklarımızın karşılaştığı tehditler her geçen gün artıyor. Bugün sizlerle, barış eğitiminin siber güvenlik alanında ne kadar güçlü bir çözüm sunabileceğini ve çocuklarımızın geleceğini nasıl güvence altına alabileceğimizi keşfedeceğiz.
Çocuklarımızın daha küçük yaşlardan itibaren dijital dünya ile tanıştığı bir çağda yaşıyoruz. Bu yüzden, barış eğitimi ve dijital güvenlik eğitimine erken yaşta başlamamız şart. Dijital dünyada etik davranışları aşılayan kapsayıcı bir eğitim, onların sadece çevrimiçi değil, çevrimdışı dünyada da barışçı bireyler olarak yetişmesini sağlar. Peki, biz çocuklarımıza dijital güvenliği gerçekten öğretiyor muyuz?
Biz çocuklarımıza dijital güvenliği gerçekten öğretiyor muyuz?
Siber zorbalık, fiziksel dünyadaki zorbalıktan daha az etkili değil; hatta daha yaygın ve sürekli. Gençler, çevrimiçi dünyada saldırganlıkla karşı karşıya kalıyor. Etik dijital vatandaşlık eğitimi, çocuklarımıza kendilerini bu tehditlere karşı nasıl koruyacaklarını ve empatiyle dolu bir dijital dünya yaratmayı öğretebilir. Haydi birlikte, zorbalığın yalnızca okulda olmadığını çocuklara gösterelim.
Siber saldırılar sadece kişisel verilerimizi değil, ülkeler arasındaki barışı da tehdit ediyor. Dijital dünyadaki her veri parçası, barışı ve güvenliği sağlamak için korunmalı. Bu yüzden, veri güvenliği bilinci ve dijital farkındalık eğitimi sadece bireyler için değil, toplumlar için de çok değerli. Barış, dijital dünyamızın kalbinde başlıyor.
Oyunlar sadece eğlence değil; çocuklarımıza barışı, iş birliğini ve dijital güvenliği öğretebilecek güçlü birer araçtır. Etik hackleme ve güvenlik becerileri kazandıran oyunlar, onların siber tehditlere karşı daha dirençli ve bilgili bireyler olarak yetişmesine katkı sağlar. Oyunlar aracılığıyla çocuklara gelecekteki dünyalarını güvenle inşa etme fırsatını sunuyoruz.
Etik hackerlar dijital dünyamızda barışı sağlamak için en ön saflarda savaşıyorlar.
Bugün, etik hackerlar dijital dünyamızda barışı sağlamak için en ön saflarda savaşıyorlar. Onlar dijital dünyanın gerçek kahramanları. Çocuklarımıza bu başarı hikayelerini anlatarak, onlara dijital güvenliğin ne kadar önemli olduğunu ve kendilerinin de birer ‘barış kahramanı’ olabileceğini gösterebiliriz.
“Birleşmiş Milletler, dijital barışı koruma vizyonunu siber güvenlik stratejileriyle destekliyor. Küresel iş birliği olmadan dijital barışı sağlamak imkansız. BM’nin ‘Gelecek İçin Sözleşme’ vizyonu, tüm dünyayı kapsayan bir dijital güvenlik ağı kurmamız için büyük bir fırsat sunuyor. Siber güvenlik, barışın temel taşlarından biri.
Dijital dünyada barış elçisi olmak için büyük bir gücümüz var. Siz de çevrimiçi ve çevrimdışı sorumluluk bilinciyle, bu barış yolculuğuna katılabilir ve geleceğin dijital güvenlik elçisi olabilirsiniz. Gelin, dijital dünyamızı birlikte koruyalım ve daha güvenli bir yarın inşa edelim.
Teşekkürler…
Tezcan Erşayan Power Point sunumunun tamamı
• VIDEO (3:40 dk. Yapay Zeka/Tezcan Erşayan‘ın Dijital Ikizi tarafından sunuluyor.)
– Dernek Y.K. Üyelerimizden Gülser Türkyılmaz‘a, panelimize Tezcan Ersayan‘ı kazandırmış olmasına çok teşekkür ediyoruz.
Panel Özeti: DİJİTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE ANAOKULUNDAN ~ LİSE VE ÖTESİNE MECBURİ BARIŞ EĞİTİMİ
©2024 – www.isikbinyili.org | www.lmglobal.org