KENTSEL DÖNÜŞÜM DE, TEMELDEN VE BÜTÜNSEL YENİ BİR ANLAYIŞA GEÇMEK ZAMANIDIR!
ADA-ADA, SEMT-SEMT İNSAN, ÇEVRE VE EKO-SİSTEM İLE UYUMLU BİR ALT YAPI ÇALIŞMASI TEMELİNDE, KENTSEL DÖNÜŞÜM ANLAYIŞI, YEDİ TEPELİ İSTANBUL ŞEHRİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN TEK GÜVENCESİ OLACAKTIR.
[IşıkBinyılı.Org] İstanbul’da yaşayıp da “Kentsel Dönüşüm” sorunuyla özellikle de 2012 yılından itibaren karşı karşı gelmemiş olan bir daire ya da bina sahibi sanırım, yoktur.
2012’de, “Kentsel Dönüşüm” kanunu çıkar çıkmaz, her apartman binasından fırsatçılar, aşırı bir baskıyla ve taaa 2012/2013 yılında, 100 bin TL daire başı borçlandırılarak binanın yıkılması ve yeniden yapılması için baskılar yapılmaya başlandı.
Ve bugün bu rakam, 2 milyon TL’den başlıyor!
Peki, o borcu kim ve nasıl ödeyecek(ti)?
Bu sorunun yanıtı yoktu!
Aradan 12 yıl geçti…
Özellikle de 6 Şubat 2023 depremiyle, #KentselDönüşüm konusu daha acil ve baskın ve baskıcı ve sürekli bir korku iklimiyle birlikte, günlük yaşamın gündeminin tepesine oturdu.
Bir taraftan hiç dur-durak bilmeden yapılan apartmanlar…
Çevre düzeni yok, eski sistem üzerine bir alt-yapı ya da alt yapının modernizasyonu yok, otopark, apartman çevresi yeşillik, çocuklara oynayacak/nefes alacak alanlar yok!
Otoparkın adı olsa da, uygulaması yok, oyun/park alanı yok ya da bina çevresi apartmanda yaşayan çocukların oynayabileceği alanlar, otoparka dönüştürüldü.ve neredeyse yollarda yürüyecek alan da bırakmayan, bina kapısı girişine kadar bitişik park etmiş olan arabalardan binaya girişte dahi bir blokaj oluşturan, sürekli bir inşaat ve toz-duman halinde süregiden bir şehir hayatı var İstanbul’da.
Sözüm ona her yeni yapılan binanın alt katının da otopark olması gerekiyor!
Ancak nedense hemen hemen her binanın giriş veya zemin katları irili ufaklı dükkanlar veya zincir marketler ile dolu ve neredeyse zincir marketler ya bitişik ya da her biri arasında 100 metre mesafe dahi yok…
Arabalar ise daracık, labirent gibi yollar, sokaklar arasında karşılıklı park edilirken, yeni yapılan binaların çoğunda da ne oto park alanı var ne çocuklar için oynama alanı…
Son 3-5 yılı dikkate alıp, İstanbul kapsamında bir tarama yapmakta fayda var, gökdelenler dışında kentsel dönüşüm kapsamında acaba kaç binanın her bir apartman dairesi için zemin katlarında otopark alanları var!
Nasıl oluyor da bu yeni binalarda otopark yok ve sokaklar park edilmiş arabalardan geçilmiyor diye sordum, bizim apartmanda oturan bir daire sahibine…
Dedi ki, Belediye’den otopark alanını gösterip, onay aldıktan sonra daha sonra o alanı ya daireye çeviriyorlar ya da dükkana diye, yanıtladı…
Bu doğru olmalı yoksa o kadar çok sayıda ve daracık sokaklarda karşılıklı sağ ve sollu araba parklarıyla sokaklar da bir araba zor geçebilir hatta yürünmesi dahi zor hale getirilmezdi…
Elbette, deprem konusu, Türkiye’nin ihmal edilemez, göz aradı edilemeyecek ve birinci derecede ki hedef, plan ve uygulama projelerinden biri olması gerekir.
Ancak bu üç beş açıkgöz ile müteahhitlerin işbirliğiyle, daireleri küçülterek, daire sahiplerini borçlandırarak ve her şeyden daha önemlisi, mevcut alt yapı üzerine tek tek bina bina da olmaması gerekir.
Mevcut binaların yerle bir edilip, özellikle de alt yapının da ada ada, semt semt yeni teknolojilerle tamamen güncellenmeden de gerçek anlamda bir Kentsel Dönüşüm söz konusu olamaz!
Depreme ilişkin bilimsel gerçek ve tehdidi, semt semt, şehir şehir, bölge bölge ve her biri tek tek coğrafi konum ve deprem ölçekleri ve riskleri de dikkate alınarak, tamamen eko-sisteme uyumlu kullanılmış su, atık yiyecek ve diğer atıklar da dahil, ada-ada ve semt bazında, bugüne değin bir alt yapı çalışmasını da içine alan ve ekosisteme uyumlu bir kentsel dönüşüm projesi; insan-çevre-yaşam-eko-sistem ve günümüz teknolojisi ve eski teknoloji ve sistemlerdeki alt yapıların da yenilenerek, projelendirilmesi ve planlanmasıyla gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm ancak mümkün olabilir.
Çok merak ediyorum, 2012 yılından bugüne kadar “480 Milyar Liralık Kaynak”[1] harcanmış olduğu ifade edilmiş olan kentsel dönüşüm projelerinde bu kaynaklar kimlere ve nerelere gitmiştir, özellikle daire sahiplerinin borçlandırıldığı durumlarda ve tek tek binaların yıkılıp/yapılmasıyla alt yapı ve modern teknolojiler ne kadar ve hangi boyutta uygulanabilmiştir!
Bu çerçevede bina çevrelerinde yürüyüş ve çocuklar için park alanlarına yer ayrılmış mıdır?
Otoparkların bina zemin katlarına yapılması ve uygulanmasi sağlanmış mıdır?
Mevcut bir bina yıkılırken, çevresindeki mevcut ağaçlar korunmuş mudur?
Özellikle sürdürülebilir enerji ve sıfır atık projeleri ne kadar ve hangi boyutta ve alt yapısıyla da, #KentselDönüşüm projelerinin olmaz ise olmaz’ı olarak yasal ve çiğnenemez önkoşulllar var mıdır, var ise uygulanmış mıdır?
Bizim Küçükyalı’daki bina da sürekli karşımıza çıkartılan ve sürekli binanın şurasında çatlak var, burasında çatlak var şeklinde 12 yıldır sürdürülen bir korku terörüyle ve yukarıdaki soruların hiç birine bir yanıt ve yasal çözümler de içermeyen psikolojik bir baskı uygulanmaktadır.
6 Şubat depremini de takip eden ve özellikle iki boloktan oluşan beş katlı otuz dairelik ve 42-43 yaşında bir bina da olması nedeniyle de, haklı olarak bazı daire sakinleri sürekli bir panik ve korku halindeler. Binadan iki daire sahibi geçtiğimiz Mart/Nisan 2023’te İBB’den binanın depreme dayanıklık tespitini talep etti. Halen binanın deprem riskinin resmen tespitinin yapılmamış olduğu belirtiliyor.
Şahsen tek tek binaların yıkılarak kentsel bir dönüşümün sağlanmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Aynı zamanda bir kentsel dönüşüm değil dolaylı olarak insanları gençlisi/yaşlısı/emeklisi, imkanı olan/olmayan ayırt etmeksizin, hepsini ve genel anlamda tüm ülkeyi bir borçlandırmaya zorlayan bir durum ile karşı karşıyayız!
Özellikle de 6 Şubat’ın etkisiyle artık tek tek binalar ile kentsel dönüştüm aldatmacasından köklü, temelden ve modern teknolojiyle alt yapının da yenileneceği, solar enerjiden sıfır atık sistemlerine ve her binanın zemininde otopark ve çevresinde özellikle ağaçlık/yeşillik alan ve çocuklara oyun/park alanı, yaşılalara yürüyüş, oturma/dinlenme alanlarının da; özellikle de ada ada/semt semt ele alınacak ve doğrudan ilişkin yerel belediye ile de ve mimarı olarak da semte özgün mimari bir özellik taşıyan bir mimari/renk/kullanılacak dış cephe malzeme dahil, mevcut çifırt çarşısı semt ve şehir görüntüsünü; iyileştirmek ve sürdürülebilinir ve daha nitelikli-kaliteli ve doğa ve çevre ile de ilişki içinde bir yaşam için; kentsel dönüşüm kavramını, gerçek bir kentsel dönüşüme dönüştürülerek, mevcut durum toplum ve ülke adına bir fırsata çevrilebilinir!
Mevcut ve süregitmekte olan haliyle ise tek tek binaların yıkılıp, aynı alt yapı üzerine yeni bir bina yapılmasının büyük bir aldatmacadan başka birşey ifade etmeyeceğini düşünüyorum.
21. yüzyıl Türkiye ve İstanbul’unda, artık gerçek anlamda çağımızia ve günümüz teknolojsının de gerek alt yapı gerekse ada ada anlayışıyla yapılacak kentsel dönüşüm anlayışıyla; hem ülke kapsamında hem de dünyaya örnek bir kentsel dönüşüm uygulaması başlatılmaılıdır. Ve bunun da, her bir ada projesi ve her bir binada kullanılacak malzeme, dış cephe ve semtsel ve bölgesel mimarı özellikler/karakterlerinin de dikkate alınarak, projelendirileceğini ümit ediyorum.
Bu kapsamda, Sayın İBB Başkanı Ekrem Imamoğlu‘nun nispteden ümit veren “Can Suyu Geliyor” başlıklı X,Com platformundaki 5 Temmuz 2024 tarihli paylaşımıyla birlikte, yukarıdaki görüşleri de içeren yorumlarımı, aşağıda ilişkin referanslarıyla paylaşıyorum.
Ekrem İmamoğlu X@ekrem_imamoglu
Kentsel Dönüşüme can suyu geliyor.
📌Riskli yapı sahibi, hane içi aylık gelir toplamda 2 asgari ücretin altında olan dar gelirli ailelerin KİPTAŞ ile yapacakları binaların maliyetinin %60’ını İBB olarak biz karşılacağız.
📌Riskli yapı sahibi dar gelirli emeklilerin ise aynı kampanyadaki yapım maliyetlerinin %65’ini İBB olarak biz karşılacağız.
📌Aynı şekilde hane içi gelir 3 asgari ücretin altındaysa %40, aynı durumdaki emeklilere %45 maliyet desteği geliyor.
📌Hızlı bina taramada yüksek risk grubuna ait olduğu tespit edilen 6.920 yapıdaki 80 bin aileye ilave 7000 TL kira yardımı, emeklilere de 9.000 TL kira desteği yapacağız.
📌Geçici kiralık konut hizmeti ile dönüşüm sürecinde barınma desteği sağlayacağız. Bayrampaşa’da ilk örnek hayata geçiyor.
📌İlçe belediyeleriyle protokol yapıyor, hızlı bina tarama hizmetini yaygınlaştırıyoruz.
İBB desteği ve KİPTAŞ güvencesi ile İstanbul’da kentsel dönüşümde tarihi bir dönemi başlatıyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM DE, TEMELDEN VE BÜTÜNSEL YENİ BİR ANLAYIŞA GEÇMEK ZAMANIDIR!
Sayın İmamoğlu:
1. Uzun süren belirsizlik ve özellikle de bina taramadaki gecikmelerin hızlandırılmasına ilişkin bilgiler ile “#CanSuyu” tanımıyla açıklamış olduğunuz, #KentselDonusum’e ilişkin bilgiler ümit verici. Çok teşekkür ediyorum. #bircanünver @istanbulbld
2. Bununla birlikte, #KentselDönüşüm anlayışının artık tek tek binalar ile değil de ada ada dönüştürülmesi üzerine somut bir açıklama ve plan önerinizi de sabırsızlıkla bekliyoruz. #bircanünver
@istanbulbld
3. Özellikle, araba parkı için ayrılacak alanın binaların mutlaka bir-iki kat zemin katlarında ve apartman sahipleri arasında kavgaya meydan vermeyecek, toplam daire sayısı dikkate alınarak bir alan bırakılarak yapılmasının olmaz ise olmaz on koşul olması;
@istanbulbld #maltepe
4. Apartman önü ve binaya girişlerin ve daracık sokakların iki taraflı park edilmiş arabalardan yürüyüşü dahi zor hale getirmesi ve geçişi kapatmasının engellenmesi;
@istanbulbld @MaltepeBelTr
5. Apartman ya da birleşik ada / site çevresindeki bina alanın mutlaka çocuk parkı/ağaçlık, yeşillik, yaşlılar ve ev kadınları için yürüme ve dinlenme alanının da dış-çevre mimarı tasarımının olmaz ile olmazı, olması;
@istanbulbld @MaltepeBelTr
6. Kimse keyfine göre apartman çevresinde veya bir bina yıkılıp/yenisi yapılacak diye keyfyeteni ağaçları kesmesine izin verilmemesi; #SDG11, #SDG15
@istanbulbld @MaltepeBelTr
7. Yeni binalarda ya da ada ada kentsel dönüşüm mimarı projelerinde; #grisu/#sarısu (çevre temizleme/tarım sulama ve gübre benzeri amaçlar için) ve #KullanılmışSuyundönüştürülmesi’nin de her bina/site bazında önkoşul olması;
#SDG6, #SDG11, #SDG15,
@istanbulbld @MaltepeBelTr
8. Her binanın sadece çöp toplama kutuları değil, otomatik olarak çöpleri ayrıştıracak bölümler halinde (#plastik/#naylon/#cam/#teneke/#kağıt #karton/#artıkgıda/#elektronik benzeri bölümler halinde #Modernşehircilik anlayışının temellerinin de atılması; #SDG6 #SDG11
@istanbulbld
9. Spor/jimnastik salonu gibi her bir ada-site grubunda her yaştan ilgilenecek insanların yararlanabileceği ekonomik sosyal tesislere yer açılması;
Ve yeni yapılacak binalarda, daire ölçeğinin de küçültülmemesi; #SağlıklıYaşam
#SDG3, #SDG11, #SDG15 @istanbulbld @MaltepeBelTr
10. Ada ada yapılacak bir mimari düzenlemede, İstanbul’un kronik sorunu olan taksiye ara çözüm olarak örneğin, #Küçükyalı’da, #BağdatCaddesi/#MinübüsYolu ile #AnkaraYolu arasına ara ulaşım araçlarının da bu yeni düzenlemede dikkate alınması; #SürdürülebilirYaşam @istanbulbld
11. Hiç bir binanın diğerinin güneşini kesmesine izin verilmeyecek şekilde mimarisinin tasarlanması;
Ve her iki binanın aradaki cam-cam’a mesafenin de 3-7 metre değil en az 20 metre olmasının hedeflenmesi; @istanbulbld @MaltepeBelTr #SDG3, #SDG11, #SDG7, #SDG15
12. Tabii bütün bunlarla birlikte, #İstanbul’a yakışır bir şekilde semt semt şehir karakteri/kimliği oluşturacak bir mimari anlayışın geliştirilip, uygulanmasının zorunlu kılınması;
#SDG11 #SDG16 #SDG17 @istanbulbld @MaltepeBelTr #SürdürülebilirŞehir @SustDev #UNWithCivilSociety
13. Yukarıda öngörülen kapsamda #Kiptaş’tan kültür-tarih, çevre/eko-sisteme mimarisiyle uyumlu, koruyucu ve sağlıklı yaşam ortamları sunacak; tek tek binalar olarak değil de ada ada ve gerçek anlamda, #KentselDönüşüm projelerini de kamuyla paylaşmanızı bekliyoruz. @istanbulbld
14. Yukarıdaki öneriler, aynı zamanda #Türkiye’nin de kurucu üyelerinden olduğu #UN @UN’in 2030 #KalkınmaHedefleri ve özellikle de #SKH6, #SKH9, #SKH11, #SHK15 ve #SKH16 yı da destekleyecek nitelik ve vizyondadır.
Saygılarımla, #bircanünver
#istanbulbld @MaltepeBelTr @SustDev
- TCCB.Gov.Tr
- X@ekrem_imamoglu
- X@bircanunver
www.isikbinyili.org