Davet: STK STATÜSÜ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E NASIL ÜYE OLUNUR?

ACİL BASIN BÜLTENİ | #UGG2021 | #IVD2021
Eposta: iletişim@isikbinyili.org | contact@lightmillennium.org | hemsehristk@ibb.gov.tr | stk@ibb.gov.tr | info@turkishforum.com.tr

STK Statüsüyle Birleşmiş Milletler'e NASIL Üye olunur? 5 Aralık 2021, Pazar~Uluslararası Gönüllüler Günü’nü sanal ortamda kutlamaya davetiyeniz…
“The Light Millennium” (2001, New York), Sivil Toplum Kuruluşu, Birleşmiş Milletler Küresel İletişimler Birimi’ne Üye; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hemşehri Sivil Toplum Kuruluşları Danışmanlık Ofisi;  Işık Binyılı Multi-Medya, Kültür ve Sosyal Destek ve Geliştirme Derneği  (2010, İstanbul) &Turkish Forum (1993, Connecticut) İşbirliğiyle gururla sunar:
STK Perspektifinden
STK STATÜSÜ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E NASIL ÜYE OLUNUR?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 66. Genel Kurul oturumunda, 5 ARALIK gününü, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için Uluslararası Gönüllüler Günü olarak ilan etmiştir (Karar 63/153).

5 Aralık 2021, Pazar~Uluslararası Gönüllüler Günü’nü sanal ortamda kutlamaya davetiyeniz…
SAAT: 20:00 – 22:00 TR | 18:00 – 20:00 EU | 12:00 – 14:00 EST (Eastern USA & Canada) | 11:00 – 13:00 CT | 9:00 – 11:00 PT

Zoom platformu üzerinden, lütfen aşağıdaki bağlantıdan KAYIT yapınız ve saat 19:45’de bağlanınız:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMrcuyuqjMvHdFVQ4h8eNuRrG_crzpIENYR
Kayıdınızı takiben, toplantıya katılımınızı teyit ve giriş bağlantısını içeren Zoom’dan bir eposta alacaksınız.

ÖNGÖRÜLEN PROGRAM


Hoşgeldiniz
Video: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Dünya Gönüllüler Günü” Mesajı

ONUR KONUŞMACISI: Sn. HASAN Şakir AKKUŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hemşehri Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Danışman

KONUŞMACILAR:

• Sn. FATMA AYTAÇ, Kırmızı Biber Derneği Başkanı & BM-ECOSOC Temsilcisi
• Sn. TANER ERTUNÇ, Turkish Forum Başkanı
Moderatör & Konuşmacı: Sn. BİRCAN ÜNVER, “The Light Millennium”un BM-DGC’ye Baş Temsilcisi & IşıkBinyılı.Org’un Kurucu Başkanı
Yard. Moderatör: ARZU AYDIN KOÇ, Uzman Psikolog, IşıkBinyılı.Org Y.K Yedek Üye 

İNTERAKTİF BÖLÜM
Sunumlar veya toplantı temasına ilişkin yorum ve önerilerinizi lütfen “Chat” bölümüne isim-soyadı, temsil ettiğiniz dernek-kurum ve yaşadığınız ülke bazında yazınız. Sunumları takiben doğrudan konuya ilişkin olanlar seçilip, ilgili konuşmacı tarafından yanıtlanacaktır.

KAPANIŞ


SANAL TOPLANTININ AMACI

Yetmiş-altı yıl önce, Birleşmiş Milletler’in Kuruluş Anayasası/Tüzüğüne göre (BM / UN) yeni uluslararası bir kurum olarak, BM üç ana temel ve sütun üzerine kurulmuştur: Bunlar ana başlıklar olarak:
Barış ve Güvenlik
İnsan Hakları ve
Gelişme üzerinedir.

Birleşmiş Milletler (BM) ilk kez “Hükümetler Dışı Sivil Toplum Kuruluşları” (STK/NGO) Konferansını, 1948 yılında gerçekleştirmiştir. Bu yıldan itibaren yıllık baz da düzenlenmektedir. BM, STK konferanslarıyla başlatmış olduğu bu süreç ile birlikte, BM’nin gerek “insan hakları”, “barış”, “demokrasi” ve gerekse “gelişme” üzerine yapılandırmış olduğu kuruluş anayasasının ülkeler ve toplumlar nezdinde karşılığı da sivil toplum kuruluşlarıdır.

2021 yılı itibariyle, BM Küresel İletişimler Birimi (UNDGC_CSO) ve BM-Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi’ne (UN-ECOSOC) üye en küçüğünden (kimi BM’ye üye bazı devletlerden daha güçlü, yaygın ve etkin olan) en büyüğüne kadar, dünyanın her bir köşesinde aktif faaliyet göstermekte olan 7000 bini aşkın BM’ye üye STK vardır.

BM’ye üye söz konusu STK’lar yıllık baz da 6 veya 7 üye ile BM’de STK statüsüyle temsil etme ve edilme hakkına, briefing, uluslararası konferanslar ve BM nezdinde kapalı olmayan tüm toplantılara, aynı zamanda kendi programlarına uygun uluslarası konferanslar ile üst düzey forumlara da katılabilirler. Aynı zamanda, BM STK yıllık konferansları planlama komitesinde (gönüllülük kategorisindedir) görev alabilir, “workshop” ve sergiler ile bu konferansların içeriğine aktif olarak katkıda bulunabilirler. (Covid-19 dönemi hariç, en son 68. BM STK Yıllık Konferansı, 26-28 Ağustos, 2019 tarihleri arasında Salt Lake City, Utah da gerçekleştirilmiştir).

Ancak, BM’de özellikle gerek Türkiye’den, gerek Avrupa ve gerekse Kuzey Amerika kapsamında, “UN-DGC’ ve “UN-ECOSOC”a üye toplam dernek sayısı yok denecek kadar azdır. Daha da önemlisi, sayıca çok az olmakla birlikte üye görünenlerin bir çoğu da BM’de aktif ve görünür olarak yoklar.

Bu sanal toplantının temel amaçlarından başlıcası, BM’ye gerek UN-DGC gerekse UN-ECOSOC’a üye olunması konusunda bir bilgilendirme ve olası soruları cevaplandırma ve bu alanda gönüllü bir rehberlik hizmeti sunmaya açık bir davettir.

İnternet ortamında ilk tanıtılmış olduğu 1999 yılı itibariyle, 22. yıldönümü, özellikle de Amerikan Ticari Olmayan Kuruluşlar kategorisinde resmen kuruluşunun da 20. yıldönümü olan “The Light Millennium” Sivil Toplum Kuruluşu (2001, New York) tamamen gönüllü bir kuruluştur. Ve BM’nin Küresel İletişimler Birimi’nin de 2005 yılından itibaren aktif bir üyesidir.

Genelde, sivil toplum kuruluşlarının varoluşlarının özünde topluma bir geri ödeme – gönüllü katkılarla destek ve iyileştirme ve insan ve çocuk-kadın ve demokratik ve özgürlük haklarında, onlarca yıldır almış oldukları rol ve kazanımlarla da; STK’ların öz ve temelinde de “gönüllülük” var olduğu ve bu amaçla yola çıkılmış olunduğu için, “STK Statüsüyle BM’ye NASIL Üye Olunur?” temasında, yine STK perspektifinden, adı geçen sanal toplantımızı, yukarıda tanımlanan çerçevede 5 Aralık’da Dünya Gönüllüler Günü çerçevesinde sunarak, birlikte kutlamayı hedefledik.

ULUSLARASI GÖNÜLLÜLER GÜNÜ (UGG/IVD) #IVD2021

Uluslararası Gönüllüler Günü – UGG (IVD – International Volunteers Day) olarak anılan Uluslararası Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için Uluslararası Gönüllüler Günü (5 Aralık), 1985 yılında BM Genel Kurulu tarafından zorunlu kılınan uluslararası bir izleme, gözlemleme ve gönüllülüğü teşvik etmek amaçlıdır. Aynı zamanda, gönüllüleri kutlama, hükümetleri gönüllü çabaları desteklemeye teşvik etme ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde ulaşılmasında, gönüllü katkıları tanıma ve onurlandırma amacıyla, dünya gönüllülerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, “Uluslararası Gönüllüler Günü” kısa adıyla, 5 Aralık günü (UGG/IVD) dünya gönüllülerine ithaf edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararları
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Kasım 1997 tarihli 52/17 sayılı kararıyla 2001 yılını Uluslararası Gönüllüler Yılı (IYV) olarak ilan etti. Yıl, gönüllülerin tanınmasını desteklemek, çalışmalarını kolaylaştırmak, ilerletmek, bir iletişim ağı oluşturmak ve gönüllü hizmetin faydalarını teşvik etmek için tasarlandı.

Genel Kurul, Hükümetleri her yıl 5 Aralık’ta Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için Uluslararası Gönüllüler Günü‘nü (17 Aralık 1985 tarihli 40/212 sayılı karar) toplumda bir farkındalık yaratmaya, gözlemlemeye ve öne çıkartmaya davet etti. Hükümetleri, gönüllülük hizmetinin önemli katkısı konusunda farkındalığı artırmak için önlemler almaya çağırdı. Böylece hayatın her kesiminden daha fazla insanı hem yurt içinde hem de yurt dışında gönüllü olarak hizmet sunmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

KONUŞMACI ÖZGEÇMİŞLERİ

ONUR KONUŞMACISI:
HASAN ŞAKİR AKKUŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hemşehri Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Danışman
1961 yılında Zonguldak’ta doğdu.İlkokulu Zonguldak’ta ortaokul ve lise eğitimimi Sakarya’da tamamladı. Lise yıllarından itibaren aktif siyasetin içinde çeşitli görevlerde bulundu.1986-1993 yılları arasında Ana Vatan Partisinde görev yaptı. 1994 yılında Büyükçekmece Belediyesi Özel Kalem Müdürü olarak göreve başladı. 2016 yılında Büyükçekmece Belediyesinde siyasi ve sosyal işlerinden sorumlu koordinatör olarak görevime devam etti.2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları Koordinatörü olarak göreve başladı. 2021 yılı Ağustos ayından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hemşehri Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Danışman olarak görevimi sürdürmektedir. Evli ve 4 çocuk babasıdır. Siyasetin halka hizmet yolunda bir araç olduğu inancı ve halka hizmetin ibadet olduğu bilinci ile çalışmakta olup, bu bilinci hayat prensibi olarak uygulamaktadır.

BİRCAN ÜNVER, “The Light Millennium”un BM-DGC’ye Baş Temsilcisi & IşıkBinyılı.Org’un Kurucu Başkanı
“The Light Millennium – LM” / STK’nin kurucu-başkanı ve fikir anasıdır (2001, New York) ve Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İletişim Birimi’ne 2005’den itibaren (UN-DGC-CSO) LM’in Baş Temsilcisidir.
1992 yılından itibaren QPTV.Org da Bağımsız Yapımcı ve İçerik Sağlayıcı; “Turkish Library and Museum for Friendship & Peace” vizyonunun kurucularından ve yayıncısıdır.
BM Sivil Toplum Kuruluşları Konferanslarının (eski adıyla UN-DPI-STK) çeşitli Planlama ve Alt-komitelerinde ve Barış Kültürü Üst-Düzey Forumu’nun (HLF-CoP) Planlama Komitesinde görev yaptı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Lisans (İstanbul, 1988) ve “The New School” Üniversitesinin Medya Bölümü’nden de (NY Şehri, 1999) Yüksek Lisans (M.A.) derecesine sahiptir.
Ekim 2019’dan itibaren ATAA BM İlişkileri Komitesi Başkanı ve NY Bölgesi Başkan Yardımcısıdır. BM bünyesindeki (UN-DGC) “Global NGO Executive Committee – GNEC”in (Küresel STK’lar Üst Kurulu’na) 2021 yılında seçilmiş olup, adı geçen üst kurulun “Outreach & Partnerships” alt komite başkanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, “En Kutsalı Yaratmak” (1995), “Sanatın Labirentlerinde (2016), “Işık Yollarında (şiir, 2017) ve “Bin Yıl Daha…” (2020) adlı dört kitabın da yazarıdır.

FATMA AYTAÇ, Kırmızı Biber Derneği Başkanı & BM-ECOSOC Temsilcisi 1982 Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği’nden, 2013 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 25 yıl Türkiye’de, özel sektörün çeşitli alanlarında iş kadını, yönetici olarak yer aldı. Türkiye kadın hareketinde gönüllü olarak 10 yıldır çalışıyor, Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Sekreterliğinin ardından, Türkiye Kadın Partisi’nin kuruluşunda görev aldı ve Eşbaşkanı olarak siyaset hayatında çalışmalarına devam ediyor. Kırmızı Biber Derneği kurucularından ve Başkanlık görevini sürdürüyor, derneği Birleşmiş Milletler Kadının Statusü Komisyonu toplantılarında temsil ediyor, EŞİK- Eşitlik için Kadın Platformu’nun Uluslararası Temsil Grubunda savunuculuk çalışmaları yapıyor. BTF- Bridge to Türkiye Ağrı Çocukları Halkası Liderliği ve Burs Komitesi Üyesi olarak çalışıyor, TCA-Türk-Amerikan Kadınları grubunun üyesi olarak Türkiye Kadın Hareketi ile Amerika’daki Türkiye Kökenli Kadınlar arasında köprü kurmayı misyon edinmiştir. 8 yıldır New Jersey’de oturuyor, evli ve 2 kız çocuğu annesi.

TANER ERTUNÇ, Turkish Forum Başkanı
1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendislik yönetimi ve üretim yönetimi Master programlarından dersler aldı, Amerika Birleşik Devletlerinde Proje Yönetimi okudu. O günden bugüne kurduğu firmada işinsanı olarak teknoloji alanında çalıştı. Rusya, Amerika, Almanya ve Türkiye’de açtığı ofisler ile büyük teknoloji projelerinin yönetiminde yer aldı. Dünyanın ilk on firması arasında yer aldığı dönemde 2002’ye kadar Yahoo!’nun ülke müdürlüğü görevini yürüttü.Tüm iş hayatı boyunca sosyal sorumluluk projelerine önem verdi. Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunları uluslarası kuruluşunun yönetim kurullarında yer aldı. Tüketimin azaltılması, çevrenin korunması amaçlı bir geri dönüşüm ağı kuran Amerika merkezli bir sivil toplum kuruluşunun Türkiye temsilciliğini yürüterek yayılmasını sağladı.1993 yılında kurucusu olduğu, bugün 300’den fazla yazar, aydın ve konusunun uzmanı ile 5 kıtaya yayılmış yüzden fazla alt komitesi olan, 500 bin kişilik Türk diasporasına erişebilen bir düşünce kuruluşu, Connecticut, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Dünya Türkleri Birliği – Turkish Forum’un bir süreden beri başkanlığını yürütmektedir.Evli ve bir kız çocuk babasıdır.

ARZU AYDIN KOÇ, Uzman Psikolog & IşıkBinyılı.OrgY.K Yedek Üye 
Alana yönelik Psiko-drama, Bağımlılık, Çift ve Aile Terapisi gibi pek çok eğitim ve uzmanlığı olan Koç çalışmalarına çocuk/ergen ve genç yetişkinlerle devam etmekte, aynı zamanda çocuk ve yetişkin psiko-drama grupları yönetmektedir.  
Kadıköy Belediyesi Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında seminerler vermiş, Bolluca Çocuk Köyü Psikolojik Destek Eğitim ve İyileştirme Projesinde ve Kırmızı Biber Derneği Keten Helva Projesi kapsamında Çocuk İstismarı ve Cinsiyet Ayrımcılığı konusunda görev almış ve gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. 

İŞBİRLİĞİ YAPAN KURUMLAR HAKKINDA

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hemşehri Sivil Toplum Kuruluşları Danışmanlık Ofisi

• “The Light Millennium, Inc. Charitable Global Human Advancement Organization” (2001, New York) Birleşmiş Milletler Küresel İletişim Birimi’ne (UN Department of Global Communications; eski adıyla UN-DPI) 2005 yılından itibaren aktif-üye bir STK statüsünü sürdüre gelmiştir. LM, çevrimiçi web ortamında e-dergiler, halka açık etkinlikler düzenler düzenlemekte ve sunmaktadır. Aynı zamanda, yerel kanallarda (QPTV, MNN), LMTV serisiyle televizyon programları üretir ve sunar. Bir çok sanal, elektronik ve fiziki ortamlarda işbirlikleri çerçevesinde çeşitli konseptler geliştirir ve sunar. 1999 yılında Web’de tanıtıldı ve resmi olarak 2001 yılında Bircan Ünver tarafından New York merkezli kuruldu. LM, esas olarak multimedya platformları aracılığıyla kamuoyunun ortak bilincin gelişmesi ve BM programlarıyla günlük sorunların ilişkilendirilmesinin farkındalığına odaklanmıştır. Programlarında, hayatın her kesiminden aktif katılımı teşvik etmektedir. 2001 yılı Kuruluş Sertifikasına dayanarak ‘kamu yararına’ bir kuruluş kapasitesi dahilinde aşağıdaki konuları teşvik etmektedir: İnsani İlerleme, Demokrasi-Eşitlik-Adalet, Dünya Barışını Destekleme, İfade Özgürlüğü, Entelektüel Verimliliği Teşvik Etme, Kız-Kadın Hakları, Kültürel Çeşitlilik, Barış Kültürünü Geliştirme ve Küresel barışcıl bağlar kurmak ve geliştirmek… LM (New York merkezli), dini ve de politik olmayan, kar amacı gütmeyen (501-c-3), sivil toplum kuruluşu (STK) ve bağımsız ve laik bir kuruluştur. LM, “Değiştirilmiş ve Genişletilmiş” Kuruluş Sertifikasının “yasal onayını” ise 17 Aralık 2019 tarihi itibariyle almıştır. Bu tarihten itibaren geçerli olmak üzere, “The Light Millennium” “hak” ve “sosyal destek” temelli bir kuruluş olma yolunda da yasal olarak yeni bir kapasite kazanmıştır. www.lightmillennium.org | www.lmglobal.org

Işık Binyılı Mülti-Medya, Kültür, Sosyal Destek ve Geliştirme Derneği (IşıkBinyılı.Org)Türk Dernekler Kanunu gereğince, İstanbul merkezli 2010 yılında “Dernek” statüsüyle kurulmuştur. Anafikri, Lightmillennium.Org bünyesinde tanıtılmış ve iki dilde iki yumurta ikizi gibi İnternet ortamında, 1999 yılında tanıtılmıştır. Dernek, Ağustos 2020’de aynı zamanda “Yayın Evi” Sertifikasını almıştır. Ilk basılı kitap olarak ise Ekim 2020’de “Bin Yıl DahaIşık Binyılı Yolculuğunda İlk 20 Yıl (1999-2019)” adlı kitabı yayınlamıştır. Derneğin başlıca kuruluş Amaçları şunlardır: a) Tüm insanlar ve ülkeler arasında global bir ilişki kurmayı teşvik amacıyla düşünce ve deneyimlerin özgürce aktarıldığı uluslararası, global bir platform yaratmak; b) Başta komşu ülkeler olmak üzere; dünyadaki tüm uluslar arasında kültürel, sosyal ve eğitim alanlarında uyumlu değişim ve işbirliği oluşturmaya katkıda bulunmak; c) Zengin Türk kültür ve sanatına paralel ve sosyal ve gelişim projelerini; AB ve ABD ve uluslararası düzeyde ve özellikle de ABD de kamu nezdinde, Türkiye’yı “insan-yaşam-kültür-sanat ve sosyal gelişme ile eğitim” genel kapsamında etkin ve sürekliliği olan proje ve programlarla, çeşitli eğitim kuruluşlarıyla işbirliği çerçevesinde sunmak ve kültürel değerlerle gündeme getirmek, gündemde tutmak ve olumlu bir kamuoyu oluşmasına katkıda bulunmak. Tamamı için takip eden Tüzük bağlantısını tıklayınız > https://isikbinyili.org/dernek_tuzuk_onayli.pdf | www.isikbinyili.org

Turkish Forum
Turkish Forum, ABD’de yaşayan Türklerin, Türk asıllı Amerikalıların ve Türk dostlarının 1993 yılında temelini attığı ve şu anda dünyanın beş kıtasına dağılmış, birçok ülkede  yerel çalışma grupları ile örgütlenmiş yaklaşık 500.000 kişiye ulaşan erişim ağı ile gönüllü çalışan bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Turkish Forum, kar amacı gütmeyen, döner sermayesi olmayan, kurulduğundan bu yana Türkiye Cumhuriyetinin, Türk toplumunun ve Türk dünyasının hizmetinde olmuş, başarılı projelerin ve kampanyaların gerçekleşmesinde başrolü oynamış, moral ve heyecanı yüksek, toplumun maddi ve manevi desteği ile ayakta duran ABD’de ve Avrupa’da kayıtlı, Türkiye Cumhuriyeti tarafındanda tanınan bir organizasyondur.Turkish Forum, dünyayı saran haber ağı sayesinde, Türkiye ve Türk dünyası ile ilgili haberlerden dünyaya dağılmış Türk dünyasını ve dostlarını haberdar edip, yerel yönetimlerde daha aktif hale gelmelerini, anavatanlarından ayrı yaşayan Türklerin vatanlarından bağlarını koparmamalarını amaçlar. Bulunduğu bölge ve ilgili konularda araştırmalar yaparak, fikirler geliştiren bir merkezdir.Daha detaylı bilgiyi www.turkishforum.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

Referanslar:
1) Dünya Gönüllüler Günü (Volunteer Day) 5 Aralık https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/presscenter/articles/2020/12/ivd-2020.html2) International Volunteer Day for Economic and Social Development 2021
https://www.un.org/en/observances/volunteer-day

Web siteleri: www.lmglobal.org | www.isikbinyili.org | www.turkishforum.com.tr

Etiketler:
#DünyaGönüllülerGünü, #GönüllülerGünü, #IVD2021, #UNWithCivilSociety, #IBBSTK, #İstanbul, #2021LMGlobal, #lightmillennium, #isikbinyili, #NGOsatUN, #TurkishForum

You may also like...