TÜRKİYE’DE KÖY ENSTİTÜLERİ: ÖZGÜN BİR EĞİTİM MODELİ 85. Yıldönümü Kutlaması, 19 Nisan 2025
Davet:
TÜRKİYE’DE KÖY ENSTİTÜLERİ: ÖZGÜN BİR EĞİTİM MODELİ
85. Yıldönümünü Kutluyoruz… (17 Nisan 1940)
Tarih: Cumartesi, 19 Nisan 2025
Saat: 12:00 (EST) | 19:00 TR
Dili: Türkçe
Sanal Program/KAYIT (mecburıdir)
https://us02web.zoom.us/meeting/register/CDjlJeCwRsm3ChTSAYlVJw#/registration
– Zoom üzerinden kaydı takiben onay epostası gönderilecektir.
[IşıkBinyılı.Org] “The Light Millennium Global” ve Işık Binyılı Derneği’nin öncülüğünde, Atatürkçü Dünya Düşünce Platformu (ADDP) ve Amerika Türk Kadınlar Birliği ile New York Atatürk Okulu katkılarıyla düzenlenen; özellikle 19 Nisan 2025, Cumartesi günü, Türkiye’de Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. Yıldönümünü kutlayacağımız bu sanal programımıza davetlisiniz.
Programımıza, Yeni Kuşak Türk Köy Enstitülüleri Derneği, İstanbul Şubesi Başkanı Sayın Cengiz Öksüz, ana konuşmacı olarak katılacakır.
Bu özel etkinlik, Türk Köy Enstitülerinin mirası, özgün bir eğitim modeli tanım ve kapsamında, toplumsal ve insani gelişimde etkisine dair geniş bir perspektif sunacaktır. Ayrıca, Köy Enstitülerinin 85. Yıldönümünü (17 Nisan 1940) kutlayacağımız bu özel oturum aracılığıyla, Türk Köy Enstitüleri modelinin, #OrtakGeleceğimiz ve #GelecekİçinAnlaşma kapsamındaki, #ZorunluBarışBilisimTeknolojileriEğitim vizyonunun da temel ilham kaynaklarından biri olduğundan, bu program “Anaokulundan K-12’ye ve Ötesine Zorunlu Barış Eğitimi ve Bilgi İletişim Teknolojileri” vizyon ve kampanyasının da, Türkçe dilinde ikinci bir program olmakla birlikte, ilişkin kampanya çerçevesinde, İngilizce olarak sunulmuş olan programlar ile birlikte beşincisidir.
Bugüne kadar, 29 Eylül 2024’ten bu yana “Light Millennium Global”, özel olarak kurulmuş uluslararası bir Koalisyon ile birlikte, #CompulsoryPeaceICTEducation vizyonuna katkıda bulunmak için dört kamuya açık programa öncülük etti. 5 Ekim 2024 tarihinde sunulmuş olan “Açılış Oturum” Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nun #OrtakGeleceğimiz ve #GelecekİçinAnlaşma vizyonunu desteklemek için 16-18 uluslararası kuruluşun aktif katılımları ve işbirliğiyle düzenlendi ve sunuldu. Türkçe dilinde ve bazı yasal-hukuki konular benzeri durumlarda ise ilişkin ve ilgili koalisyon üyelerinden birkaçıyla işbirliği yaptı, örneğin bu programda bu kategorıdedir.
PROGRAM:
Hoş Geldiniz, Açılış Konuşması ve Oturum Yöneticisi:
Bircan Ünver, IşıkBinyılı.Org ve “The Light Millennium Global”in Kurucu-Başkanı
Açılış Konuşması:
Kadriye Akkuş Bayraşa, Müzik Öğretmeni | Atatürk Dünya Platformu (ADDP) aracılığıyla
Ana Konuşmacı:
Cengiz Öksüz, Türkiye Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği, İstanbul Şubesi Başkanı
İnteraktif Bölüm
Kapanış Konuşması:
Bahar Yasemin Ünlüsoy, Türkçe Öğretmeni, New York Atatürk Okulu, Çevirmen ve Editör
Açılış ve Kapanış Müziği:
Ali Tuna Özer, Koç Lisesi Öğrencisi, Piyanist ve Besteci
KISA KONUSMACI ÖZGEÇMİŞLERİ:
KADRIYE AKKUŞ BAYRAŞA – Açılış Konuşması
Demirci İlköğretmen Okulu’ nu bitirdikten sonra Ankara Kalecik Kazasının Tüney köyünde iki yıl köy öğretmenliği yaptı. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümünü bitirdi.
Müzik eğitimi alan eşinin MEB bursu kazanması üzerine eşi ile eğitim için yurt dışına gitti. Türkiye’ ye döndüğünden beri İzmir ve İstanbul’ da çeşitli okullarda müzik öğretmeni olarak çalışmaktadır.
CENGİZ ÖKSÜZ – Ana Konuşmacı
1950 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Doğanca köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Araç’ta, liseyi Karabük’te okudu.1973 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü’nün Türkçe Bölümü’nü bitirdi.
Türkiye’nin birçok yerinde Türkçe- Edebiyat öğretmenliği yaptı.
Öğretmen örgütlenmesinde görev aldı. TÖB- DER ve EĞİTİM- İŞ yöneticiliği yaptı.
Sendikanın aylık yayın organında eğitim, örgütlenme, öğretmenlerin özlük ve meslek sorunlarıyla ilgili yazılar yazdı.
Emekli olduktan sonra eğitim ve yakın tarih araştırmalarına ağırlık verdi. Bu konularda video çekimleri yapıyor, gazete ve dergilerde yazılar yazıyor, televizyon programlarına katılıyor.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin İstanbul Şubesi Başkanlığı’nı yürütüyor ve Derneğin Yeniden İMECE DERGİSİ’inde yazılar yazıyor.
BAHAR YASEMİN ÜNLÜSOY – Kapanış Konuşması
Çevirmen, editör ve Türkçe eğitmeni olan Bahar Yasemin Ünlüsoy, kültürler arası iletişimi daha akıcı ve doğal hale getirmeyi amaçlayan bir dil tutkunudur. Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce-Türkçe Mütercim Tercümanlık eğitimi aldıktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA programını tamamladı. Simültane ve ardıl çeviri alanında geniş deneyime sahip olup, üst düzey toplantılar, akademik paneller ve kurumsal etkinliklerde aktif olarak tercümanlık yapıyor. Bunun yanı sıra, Türkçe ve İngilizce dil eğitimi vererek öğrencilerine dil öğrenmenin keyifli ve keşif dolu yolculuğunda rehberlik ediyor. Çeşitli kitap çevirilerine imza atan Ünlüsoy, New Jersey Devlet Okulları’nda vekil öğretmen ve NY Atatürk Okulu’nda Türkçe öğretmeni olarak görev yapmakta olup, aynı zamanda American Translators Association (Amerikan Çevirmenler Derneği) üyesidir.
ALİ TUNA ÖZER, Piyanist ve Besteci – Açılış ve Kapanış Müziği
“Geçmişin Yankıları” ve “Aydınlık Yarınlar”, İstanbul Koç Lisesi IB öğrencisi, 17 yaşında, 11. sınıf öğrencisi. 5 yaşından beri piyano çalıyor ve 14 yaşından beri beste yapıyor.
BİRCAN ÜNVER, Hoş Geldiniz, Açılış Konuşması ve Oturum Yöneticisi:
M.S.Ü./G.S.A.si mezunudur (İstanbul, 1989). 1999’da, New School Üniversitesi, Medya Çalısmaları Bölümü’nden master derecesiyle mezun oldu (NYC). Ocak 2000’de, QPTV.Org bünyesinde, The Light Millennium TV Serisini başlattı. 1991/1992’den itibaren Türkçe ve İngilizce olmak üzere 250’den fazla televizyon programı üretti ve yerel kanallarda yayınlandı. 1999’da, “Işık Binyılı/The Light Millennium” vizyonunu web ortamında tanıttı. Ocak 2000’de ise her kesimden çok katılımlı online dergicilik yayınını başlattı. 2001’de NY merkezli “The Light Millennium, Inc.”i, kamu yararına bir yayın kuruluşu statüsünde kurdu. 2005’de ise Birleşmiş Milletler’e STK statüsüyle üye olmasını sağladı ve BM’ye baş temsilcisidir. Bir çok Amerika ve uluslararası kapsamda ödüller aldı. 2010’da ise IşıkBinyılı.Org’un kurulmasına öncülük etti. Dört Türkçe ve bir de tema ve derleme İngilizce olmak üzere beş kitabın yazarıdır.
• Düzenleyen Kuruluşlar: The Light Millennium Global and IşıkBinyılı.Org
www.lmglobal.org | www.isikbinyili.org
• Katkıda bulunan Kuruluşlar: The Ataturk World Platform, Amerika Türk Kadınlar Birliği ve New York Atatürk Okulu | www.ataturksociety.org | www.atkb.org | www.ataturkokulu.atkb.org
İngilizce / For the English version:
#CompulsoryPeaceICTEdcuation | #OurCommonFuture | #PactForTheFuture | #UNWithCivilSociety