Tüyap Kitap Fuarı: Panel: DİJİTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE ANAOKULUNDAN ~ LİSE VE ÖTESİNE MECBURİ BARIŞ EĞİTİMİ
Tüyap Kitap Fuarı – Panel#2 – Davet (7 Kasım 2024 tarihinde güncellenmiştir):
DİJİTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE ANAOKULUNDAN ~ LİSE VE ÖTESİNE MECBURİ BARIŞ EĞİTİMİ
Işık Binyılı Derneği (2010), 41. TÜYAP Uluslararası İstanbul, Kitap Fuarı kapsamında, 7 Kasım 2024, Perşembe günü, TÜYAP Beylikdüzü yerleşkesinde, Marmara salonunda (2. kat), saat 17:00 – 18:30 arasında, “Dijital Bilişim Teknolojileriyle Anaokulundan ~ Liseye ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi” adlı bir panel sunacaktır.
Konuşmacılar:
• Dr. SERPİL TUNCER, Darüşşafaka Cemiyeti Y.K. Üyesi, Ana-Konuşmacı
• CENGİZ ÖKSÜZ, İstanbul Şubesi Başkanı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
• ÖMER YILMAZ, Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı
• TEZCAN ERSAYAN, CyberAge CEO, Siber Güvenlik Uzmanı
• ÖMER EFE URGAN, Öğrenci, Darüşşafaka Lisesi – VEX Apollon Takımı
• ALİYE FATMA TOK, Öğrenci, Darüşşafaka Lisesi – VEX Apollon Takımı
Moderatör & Tema:
• BİRCAN ÜNVER, IşikBinyılı.Org
• Tarih: 7 Kasım 2024, Perşembe
• Saat: 17:00 – 18:30
Yer: TÜYAP Fuar Yerleşkesi Beylikdüzü, İstanbul Salon: Marmara Salonu (İkinci kat)
Düzenleyen Kuruluş: IŞIK BİNYILI DERNEĞİ ve “The Light Millennium Global” İşbirliğiyle.
Katkıda bulunan kuruluş: Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP)
Tüm fuar katılımcıları ve ziyaretçileri davetlidir.
TEMA: “Dijital Bilişim Teknolojileriyle Anaokulundan ~ Liseye ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi”
Barış, güvenlik, eşitlik ve sürdürülebilir bir dünya için, dijital bilişim-iletişim teknolojileriyle anaokulundan – liseye ve ötesine, küresel boyutta, 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ana teması olan #GeleceğinZirvesi için geliştirilmiş ve önerilmiş olan bir vizyonudur. İletişim Teknolojileri ise (İT’ler), Zorunlu Barış Eğitimi vizyonunun iskeletini oluşturmaktadır.
Empatiyi, eleştirel düşünmeyi ve dijital okuryazarlığı geliştirerek, cinsiyet eşitsizliği ve çevresel krizler gibi karmaşık zorlukları ele alarak gençleri değişimin katalizörleri olarak güçlendirmeyi amaçlar. Bu temel ve beş yaşından itibaren başlatılması önerilen mecburi eğitim yaklaşımı, dünyada ırkçılığı, ayrımcılığı ve nefreti ortadan kaldıracaktır. Barış kültürü anlayışı içinde sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıracak ve gerek dijitale akses – internete herkesin erişebilirliği kadar, özellikle çok küçük yaştan verilmeye başlanacak dijital eğitim ile çocukları-gençlerin korunması ve aile üyleri arasında mevcut olan ciddi boşluklar ve uçurumları kapatmak için de bir altyapı ve köprü olacaktır.
Bu vizyonun temel hedefi, beş yaşından ~ yüz yaş ve ötesi tüm dünya vatandaşlarının dijital çağa uyumlu ve yetkin hale gelmesinin sağlanmasıdır. Özellikle, dijital eğitim alanında ise sürekli yaşam boyu bir eğitim-öğrenme-geliştirme önerisini de içermektedir. Birleşmiş Milletler’in Kuruluş Anayasası’na (1945) ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (1948) ile uyumlu olan bu vizyon, #GeleceğinZirvesi’nin sonucu olarak, #GelecekİçinSözleşme’yi de destekler. Bu çerçevede, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (İTÜ) rehberliğinde İT’nin etkin, hızlı ve yaygın gücünden yararlanılması esasını da temel almaktadır.
Anaokulundan ~ liseye ve ötesine kadar Barış ve IT eğitiminin dünya devletleri eğitim sistemlerinin de anayasal temel bir hakkı olması amaçlı, insana yatırım yaparak ve aynı zamanda, engelli ve dezavantajlı çocukları da bu eğitim kapsamı içine dahil etmektir. Mevcut ve gelecek nesillerin de internete aksesi ve dijital öğrenim-eğitim ile bilinçli kullanıcılar yetişmesinin sağlanmasıdır.
Öz itibariyle, teknolojinin katkısıyla daha demokratikleştirilmiş ve barış kültürü içinde ki bir dünyada tek tek değil toplumsal bilincin yükseltilmesi ve insanlığın ortak başarılı olması kadar geleceğinin de güvencesi için, temelde insana yatırımın merkez alınması önerisidir.
Bu bütünsel yaklaşım hem kısa hem de uzun vadede insanın ilerlemesini hızlandıracak ve yeryüzünü savaş, yıkım ve tahribatlardan ve nefretten koruyarak gelecek yüzyıllara ve binyıllara taşıyacak temel bir katkının temellerini de atacaktır.
(LMGlobal.Org’un Birleşmiş Milletler 2024 Geleceğin Zirvesi #SOTF’a Etkinlik Teklifi çağrısı esas alınmıştır. Ağustos 2024, Bircan Ünver, LMGloba.Org & Isikbinyili.Org)
Bu vizyonun ilham kaynakları: Birleşmiş Milletler’in ilişkin yukarıda belirtilen birimleriyle, Köy Enstitüleri ve Darüşşafaka Eğitim Kurumlarıdır.
İngilizce’den Türkçe’ye 25 Ekim 2024 tarihinde güncellenerek, çevrilmişir. – Bircan Ünver
Eposta: iletişim(at)isikbinyili.org
#MecburiBarışEğitimi, #Panel, #OrtakGeleceğimiz, #GelecekİcinSözleşme, #SKH4, #DijitalTeknoloji, #istanbul, #kitapfuari, #tüyap, #ışikbinyılı, #LMGlobalOrg,
TÜYAP Kitap Fuarı – Panel: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAPSAYICI VE VATANDAŞI KORUYUCU BİR YAKLASIM ARAYIŞI
Işık Binyılı Derneği, 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuar’ında